Jordi Moners i Sinyol, una figura clau de l'independentisme

El passat dia 5 de desembre ens assabentàvem de la trista notícia de la mort de Jordi Moners i Sinyol (1933-2019). Donada la seva dilatada trajectòria, des d’Esquerra Sant Boi volem fer un repàs a la seva figura i així recordar com l’independentisme català no és un fet conjuntural de l’actualitat sinó un fenomen polític de molta permanència en la història política catalana.

Jordi Moners és una figura que ens diu que l’independentisme modern neix entroncat amb les lluites antifranquistes i es desenvolupa en contra del nou estat monàrquic post-franquista i contra la constitució de 1978, que deixa fora el sentir de bona part de la societat catalana que havia convertit el dret a l’autodeterminació en la reivindicació fonamental i unitària de l’Assemblea de Catalunya a les darreries de la dictadura.

Va néixer al Prat i sempre va mantenir una intensa relació amb l’independentisme de base popular i d’esquerres de la comarca del Baix Llobregat. L’any 1966 militava al clandestí Front Nacional de Catalunya i el 1968 protagonitza amb els sectors d’esquerres l’escissió que donarà lloc al PSAN, Partit Socialista d’Alliberament Nacional, introductor d’una estratègia d’Alliberament Nacional i Social sota el lema general d’”Independència i Socialisme”. Destaca com impulsor del front cultural, editor de la revista Lluita, traductor de l’obra de Karl Marx al català i divulgador del marxisme als Països Catalans. També destaca pel seu ecologisme i l’estiu de 1978 és un dels impulsors de la Marxa del Llobregat, una de les primeres mobilitzacions que va aplegar els aspectes mediambientals amb els socials al voltant de la reivindicació d’un riu net i significatiu per a les poblacions que en som riberenques.

Vingut a viure a Sant Boi, a començaments dels anys 80, s’instal.la a can Cisterna, al barri de Sant Pere, i l’any 1987 reviscola l’Associació de Veïns la Unió i lidera la lluita veïnal contra el pla urbanístic que pretenia desfigurar el barri antic de Sant Boi. L’any 1989 rep un atemptat amb explosius a casa seva, justament la nit en que es produeixen altres atacs, mai investigats ni aclarits, contra l’independentisme català, per exemple la voladura del local del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) a Manresa. Feia poc que Moners havia participat en l’agrupament dels independentistes d’esquerres santboians en el MDT i moltes reunions es feien a casa seva.

L’any 2001, per assumptes familiars va marxar de Sant Boi amb la seva companya Núria Codina, però sempre va seguir, d’una manera o altra, vinculat a Sant Boi, especialment en les qüestions de recuperació històrica. Va ser a partir dels seus estudis, als arxius del monestir de Sant Cugat, que es va recuperar el nom de Montbaig a la muntanya fins llavors només coneguda pel nom de l’ermita de Sant Ramon.

En una de les seves darreres entrevistes, quan li pregunten sobre com serà recordat, ell respon que la independència de Catalunya arribarà inevitablement i que aquesta serà la petjada històrica de molta gent que hi ha lluitat des de fa molt de temps. Gent com ell.

Jordi, fins la victòria!

 

JOSEP MARIA CERVELLÓ

Militant d'Esquerra Republicana i ex-regidor a l'Ajuntament de Sant Boi