Jenn Díaz i Joan Josep Nuet a Sant Boi per parlar de la situació política actual i les eleccions del 10N

El candidat a les eleccions generals i la diputada al Parlament van debatre amb la militància d'Esquerra Sant Boi sobre el moment actual i la propera contesa electoral

Foto de família de la secció local d'Esquerra Sant Boi amb els ponents del debat
Foto de família de la secció local d'Esquerra Sant Boi amb els ponents del debat

Dimarts 29 d’octubre a la tarda, el candidat al Congreso, Joan Josep Nuet, i la diputada al Parlament, Jenn Díaz, van acompanyar-nos en una xerrada conduïda pel Portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Sant Boi, Miquel Salip, en la que vam poder conversar sobre la situació política després de la sentència de l'1 d'Octubre i com Esquerra Republicana encara la convocatòria d'eleccions del proper 10-N.

Joan Josep Nuet va valorar la sentència, d'un caràcter clarament repressiu i dissuasiu, com "un fet polític transcendental que marcarà les dues següents generacions" i va afirmar que la millor manera de respondre-hi és traslladant un missatge clar des de les urnes. Així, va interpel·lar a la mobilització del vot d'aquella àmplia majoria de catalans que considera aquesta situació com “un greu atac als drets civils i polítics bàsics en una democràcia moderna”.

Nuet també va voler recordar que construir la República Catalana és una eina per aconseguir una societat millor i amb una millor qualitat de vida, projecte del qual no s'hi exclou ningú, independentment de com senti la seva identitat. Va fer una crida a conformar aquesta "majoria plural i mestissa" que ha de liderar Esquerra Republicana, com ja comença a fer a l'àrea metropolitana de Barcelona, per tal d'assolir aquest objectiu inevitable: "Serà un camí llarg, però l'independentisme no defalleix ni la societat catalana tornarà a l'Estatut de 2010 després d'haver exercit la seva sobirania com a poble l'1-O".

La diputada Jenn Díaz va corroborar les paraules de Nuet: "L'independentisme hegemònic té cara d'Esquerra Republicana", i va afegir que l'única estratègia sobre la taula és sumar cada dia més gent a aquest projecte: "[Ara] som caps de l'oposició a llocs on abans no existíem". Per fer-ho, té clar que el lema "Tornarem més forts" ha de servir per no oblidar la repressió, no només de les preses polítiques i les exiliades, sinó també d'aquelles que aquestes darreres dues setmanes l'han patit mentre es manifestaven en rebuig a la sentència. En paraules de Díaz: "Hem de ser un reflex del 3 d'Octubre. Volem recollir el vot d'aquella gent que està indignada, porti la bandera que porti", i afegeix que "només Esquerra és capaç de fer aquest acte de generositat d'obrir el seu partit a independents i gent que ha anat a altres llistes en el passat".

Tot i la defensa de la formació republicana, la diputada va voler fugir de l’òptica merament partidista: "Hem de guanyar, però no per tenir més vots que altres partits independentistes, sinó perquè hem de guanyar un país. Hem de construir-lo", per això, "és important que els vots d'Esquerra siguin imprescindibles [per condicionar la governabilitat d’Espanya]".

Després dels parlaments, els assistents van adreçar diverses qüestions als dos ponents. Una d’elles va ser sobre quin paper jugarà Esquerra al Congreso. Tant Nuet com Díaz van apuntar que l'activitat legislativa va més enllà de permetre o no la investidura del president i que aquesta es cobra a les votacions al ple i les comissions que s'han de negociar cada dia, batallant vot a vot. Nuet va defensar també l'anterior abstenció, que va servir per desactivar el missatge que culpabilitza l'independentisme de la manca de govern i desemmascara la manca de diàleg per part de Pedro Sánchez per formar un executiu de caire social i progressista que entomi el conflicte polític català.

Respecte la situació política d'aquestes darreres setmanes, Díaz ha explicat que s'han viscut dies tensos dins dels grups parlamentaris que conformen el govern i com Esquerra ha actuat responsablement com a soci de govern. En qualsevol cas, ha fet seves les paraules del portaveu al parlament, Sergi Sabrià: "Una policia moderna i democràtica no atropella manifestants".

Altres qüestions que es van tractar van ser el paper dels sindicats en la nova etapa política o l’estabilitat de les pensions durant el procés de constitució de la nova república.

L’acte va finalitzar amb una foto de família dels assistents amb en Joan Josep Nuet i la Jenn Díaz.