Fem Barri: Centre

Els assistents al Fem Barri van estar molt participatius
Els assistents al Fem Barri van estar molt participatius

El Barri Centre va ser l’escenari del darrer dels Fem Barri que Esquerra Sant Boi ha realitzat per escoltar i debatre amb els veïns i veïnes de tota la ciutat, per tal de conèixer de primera mà les seves preocupacions i propostes. La trobada, amb molta participació, es va fer el passat 2 de maig a l’Hotel d’Entitats del carrer Riereta.

El sentiment dels assistents a la reunió vers el seu barri es pot resumir com “deixadesa i abandonament”. Efectivament, els veïns de Barri Centre se senten abandonats per l’Ajuntament i els sembla que els socialistes han deixat morir el barri perquè allà no els voten prou. Això es percep, per exemple, en el manteniment de les places del barri, la mateixa Rambla i la Plaça de la Vila, que estan descuidades i no són agradables com en altres pobles i ciutats, no són prou atractives per fer-hi vida. L’Ajuntament ha retirat papereres i bancs per estalviar problemes d’incivisme, però els veïns ho veuen com un pedaç que no funciona. La comparació amb Plaça Catalunya, que es renova periòdicament és odiosa. I també hi ha la Torre del Sol, un espai infravalorat que l’actual govern no vol repensar i justament és un dels llocs amb més actituds incíviques.

Un altre punt clau en el que el barri se sent abandonat és el comerç. Els emprenedors i emprenedores santboians no s’han trobat amb facilitats per establir-se al nucli antic, al contrari, se’ls aconsella directament marxar cap a Francesc Macià. Les moltes persianes abaixades, portes tapiades i manca de locals aptes per al comerç espanten a futurs comerciants a l’hora de triar la zona. Els veïns i veïnes pensen, com nosaltres, que per tenir un barri més viu cal revitalitzar el comerç a la part més històrica de la ciutat. Alguns dels comerciants que van assistir al Fem Barri opinen que la vida nocturna afavoreix que també s’hi compri. Si acaben amb la vida nocturna, s’hauran acabat les tardes també.

Els problemes de mobilitat són un altre clàssic del Centre, un barri del qual és més fàcil sortir-ne que entrar-hi. Tot i així, en hores de molta afluència de cotxes hi ha circulació per vies peatonals i s’hauria d’impedir. Caldria pensar solucions per carrers en els que els cotxes acceleren molt, com ara Torres i Bages. Bandes sonores, control de velocitat i semàfors amb temps i senyals acústics van ser algunes de les propostes dels assistents.

A banda dels problemes amb la recollida de residus, que ja ens hem trobat a altres barris, però que a Centre s’agreugen perquè els camions d’escombraries són massa grans per l’amplada dels carrers, els veïns i veïnes van treure temes més específics del barri com ara l’estat de l’Ateneu. L’Ajuntament no ha complert cap de les expectatives posades en aquest mandat i va incomplir el primer acord sorgit del procés participatiu impulsat per Amics de l’Ateneu. Relacionat amb això, es va posar sobre la taula la necessitat que Sant Boi tingui un teatre o auditori per poder programar obres de renom a la ciutat. La cultura mai hauria de ser un tema menor per cap administració.