"Les pensions ningú s'hauria d'atrevir a qüestionar-les mai"

Xerrada sobre economia i pensions a càrrec de Josep Ginesta, Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat

"Les pensions ningú s'hauria d'atrevir a qüestionar-les mai"
"Les pensions ningú s'hauria d'atrevir a qüestionar-les mai"

El casal de barri Marianao, El Casinet, va acollir el passat dimecres un acte sobre les pensions i les polítiques destinades a la gent gran, presentat per la Rosa Mur, número 2 de la llista municipal d’ERC a Sant Boi, i conduït pel Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, en Josep Ginesta.

En un to distès, Ginesta va posar llum vers l’opinió publicada respecte les pensions. Si bé és cert que el sistema públic de pensions està en risc, la causa d’això no és que les pensions són altes o que els nostres pensionistes viuen massa anys.

Tot i que es calcula que el sistema actual de pensions generarà un dèficit d’uns 15.000 milions d’euros anuals, el ponent va recordar que la despesa en pensions respecte al PIB a l’estat Espanyol és molt inferior a la despesa que fan, per exemple, França o Alemanya, i que la solució a aquesta problemàtica és política. L’Estat no pot eludir la responsabilitat que té amb els seus ciutadans, que han contribuït al bé comú amb la seva força de treball i impostos durant tota la vida. Es tracta d’una qüestió de model econòmic: canviar la legislació laboral, el mercat energètic o la política d’inversió en infraestructures ha de permetre que les nostres empreses siguin competitives, es generi valor afegit, s’atregui inversió i es generin llocs de treball de qualitat. Només amb polítiques que beneficiïn les empreses, i no els negocis d’alguns, es podrà incrementar la recaptació i garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions.

Ginesta va criticar també qui qüestiona el sistema de pensions i el fet que, tot i que el PIB de l’Estat ha recuperat els nivells previs a la crisi econòmica, les classes treballadores no han recuperat el seu nivell econòmic ni els seus drets laborals.

Els nombrosos assistents van poder preguntar al Secretari General sobre les polítiques adreçades a la gent gran i es va generar un debat fructífer i constructiu. A partir de les preguntes del públic, Josep Ginesta va parlar d’un avantprojecte de llei que preveu garantir els drets i tractar les necessitats de la gent gran des d’una perspectiva completa, passant per oferir un urbanisme i un accés a la informació adaptats, amb serveis més propers i una vida més comunitària que facin el sistema assistencial català més sostenible. Va explicitar també les propostes d’ERC respecte les i els pensionistes: han de recuperar el seu poder adquisitiu, garantir que les prestacions s’actualitzin en base a l’encariment de la vida i proposa la gestió d’aquestes des de Catalunya, per tal de seguir el model de repartiment que el país reclama.