Fem Barri: Camps Blancs i Casablanca

Fem Barri: Camps Blancs i Casablanca
Fem Barri: Camps Blancs i Casablanca

El centre cívic La Gralla va ser l’escenari del tercer Fem Barri, el cicle de trobades amb veïns i veïnes als barris que ha iniciat Esquerra Sant Boi. En aquest cas volíem conèixer el parer de la gent de Casablanca i Camps Blancs, dos barris que pateixen l’aïllament imposat per la Caserna Militar i la FECSA, i que ho noten molt.

Un dels temes que els veïns van exposar ben aviat va ser la caiguda del comerç local. Abans hi havia botigues de tota mena a Casablanca, però amb la implantació d’una gran superfície al barri han anat desapareixent.El mercat de Torre de la Vila, per exemple, té poquíssima activitat.  A més, l’Ajuntament ha concedit cèdules d’habitabilitat, en alguns casos amb dubtosa celeritat, a plantes baixes que anteriorment havien estat locals comercials, mesura a la qual Esquerra es va enfrontar frontalment quan es va aprovar en el Ple Municipal durant aquest mandat. Com queda demostrat, aquesta normativa i la implantació de grans superfícies als afores mata el comerç local de proximitat.

L’aïllament que senten els veïns va més enllà de tenir la Caserna que els separa de la resta de la ciutat, amb unes senzilles mesures, proposades pels mateixos veïns, podrien estar més connectats. En el transport públic, per exemple. L’autobús SB2 arriba fins a Camps Blancs, però no fins a Casablanca. Els veïns entenen que ampliar el servei uns centenars de metres més no costaria tant. A més, la Ronda Sant Ramon també constitueix una barrera, molt ampla en aquests sectors i sense illeta central, a la gent gran els costa creuar-la. A banda, l’enllumenat és molt pobre. Reclamen que sigui com el tram de Marianao, molt més amable i funcional. I com en altres barris, els veïns expliquen que no s’assabenten del que passa a la resta de la ciutat, per saber-ho s’hi ha de posar molt d’interès personal. Tampoc s’assabenten del que passa al seu propi barri, ja que no es convoquen consells de barri i les decisions vénen ja preses sense consultar-los mai. Com a exemple, la remodelació de la Plaça de l’Olivera.

El preu de l’habitatge també constitueix un problema. Els veïns i veïnes es troben amb lloguers de 700-750€ que no poden assumir, i en algunes zones properes al polígon es paguen impostos de zona residencial. La gent jove ha de marxar d’aquests barris buscant lloguers més barats, que només poden permetre’s gent que ve de Barcelona, també expulsada pels lloguers abusius d’allà. En conseqüència, no hi ha nens i nenes al barri, la població envelleix cada cop més. No tenir un parc públic d’habitatge penalitza molt als veïns i veïnes de Sant Boi, suposa un problema sistèmic de la ciutat.

Tot i que els assistents al Fem Barri troben a faltar el moviment veïnal, que és minso i desorganitzat, Casablanca i Camps Blancs sí que reclamen des de fa temps una residència de gent gran pública, molt necessària no només per aquests barris, sinó per tota la ciutat. L’Ajuntament s’empara en que depèn d’altres administracions, però aquestes reivindicacions cal fer-les, encara que els que manen a les altres administracions siguin dels teus. Amb més raó. Sembla, però, que en els terrenys on els veïns i veïnes reclamen la residència el nostre Ajuntament té prevista la seva resposta habitual: habitatge privat.

També es va parlar d’equipaments. Casablanca compta amb dos casals, el casal de barri i La Gralla, i els veïns i veïnes no entenen que un barri tan petit tingui dos equipaments tan semblants. Demanen que un d’ells es reconverteixi en centre d’atenció a gent gran, o un centre de dia. Molt en la línia del que proposava Esquerra quan va portar al Ple la necessitat de fer un Pla Integral d’Equipaments per fer-ne un ús més racional. Cal que a tots els casals s’hi faci el mateix? Ja es veu que no.

Respecte a la seguretat, els veïns troben a faltar la figura del policia de barri que pugui intimidar una mica i així evitar conductes incíviques. Detecten un augment del consum de drogues entre el jovent i saben fins i tot on en venen, però la percepció és que la policia no fa prou per impedir-ho. Al barri hi ha sensació d’inseguretat. 

Els veïns de Casablanca i Camps blancs es van mostrar molt propositius, troben a faltar també que, amb l’entorn tan privilegiat que té Sant Boi, no s’aprofiti per fomentar el desenvolupament econòmic amb escoles de formació agroforestal i fluvial, tenim el camp de pràctiques ben a l’abast! Però a Sant Boi les oportunitats sempre passen de llarg i no se n’aprofita cap.

El proper Fem Barri serà a Barri Centre el proper dijous dos de maig, us en mantindrem informats!