Fem Barri: Ciutat Cooperativa - Molí Nou

Fem Barri a Ciutat Cooperativa - Molí Nou
Fem Barri a Ciutat Cooperativa - Molí Nou

El segon Fem Barri de la sèrie de trobades que Esquerra té previstes per parlar amb veïns i entitats de la ciutat es va dur a terme al casal de barri de Ciutat Cooperativa - Molí Nou. Els veïns d’aquest barri van tornar a mostrar la seva vessant més reivindicativa, marca de la casa d’un districte amb tradició de lluites veïnals.

El primer tema que es va posar sobre la taula va ser la manca de comerç de proximitat al barri. Molts dels comerços antics han baixat la persiana i la implantació de les grans superfícies com és el Mercadona fa que es perdi el comerç de barri i l’activitat al mercat. La percepció és que no s’aprofita la potencialitat de l’horta santboiana. No van gens desencaminats els veïns de Ciutat Cooperativa, el candidat a les municipals Miquel Salip va confirmar-los que la percepció és semblant a tots els barris de la ciutat, que malgrat la remodelació de l’eix comercial durant aquest mandat, el govern municipal ha aplicat diverses mesures que afavoreixen el comerç de gran superfície als afores de la ciutat, i que per tant perjudiquen el petit comerç, com és la possibilitat de construir habitatges en plantes baixes o el canvi d’usos comercials a la carretera C-245.

Un altre tema que preocupa al barri són els plans urbanístics que vénen, a Ciutat Cooperativa - Molí Nou en tenen un de pendent de fa anys a la Riera de Can Solé. Quan es posi en marxa, està previst que es construeixin molts més habitatges i espais comercials, però preocupa que els serveis puguin abastir el creixement de població. El tema de l’habitatge va portar, inevitablement, a parlar dels preus abusius dels lloguers que fomenten la gentrificació i que el jovent no pugui arrelar-se al barri i hagi d’anar a viure lluny. Per si fos poc, l’Ajuntament dóna sempre prioritat a les promocions privades que li permeten obtenir ingressos, no compta amb un parc públic d’habitatge per fer front a l’emergència social, no el tenia ni en els pitjors moments de la crisi econòmica. I això que a Sant Boi hi ha més de 1000 pisos buits dels quals no se n’obté cap rèdit.

Molt relacionat amb això, els veïns assistents van reivindicar que el tancament de la ciutat per Cooperativa hauria de ser un parc verd que servís com a transició entre ciutats, en comptes d’edificar la riera, i que això suposaria el guany d’un espai d’oci per a totes les edats.

En dos aspectes concrets els veïns consideren que l’actual govern no ha prioritzat partides de pressupost municipal i podria haver-ho fet. Un és el transport públic al barri, que és limitat i genera problemes de mobilitat. Per exemple, només l’autobús SB1 arriba al CAP. Els veïns i veïnes s’han mobilitzat i presentat una proposta a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per millorar el transport al barri, abans i tot que ho faci l’Ajuntament, però les administracions es passen la pilota una a l’altra. L’altre aspecte són les escoles bressol municipals, que estan abandonades i perden línies. Ja van haver de ser municipalitzades perquè abans eren gestionades per CLAUS, però la falta de recursos municipals les precaritza.

Altres temes que van sorgir durant la conversa són els problemes d’aparcament del barri, la recollida selectiva i de voluminosos, que encara desconcerta els usuaris, i alguns problemes de robatoris a cases, tot i que els veïns reiteren que no tenen sensació d’inseguretat al barri, com va comentar també Miquel Salip, generar alarma en aquest sentit, quan, com és el cas, els índex de criminalitat no semblen preocupants, només afavoreixen discursos xenòfobs.

La propera sessió de Fem Barri tindrà lloc al casal La Gralla de Casablanca, el proper 9 d’abril. Us hi esperem!

Fem Barri a Ciutat Cooperativa - Molí Nou