Fem Barri: Marianao

Fem Barri a Marianao
Fem Barri a Marianao

El 12 de març, al Casal de Barri Marianao, vam fer la primera trobada d'un cicle de reunions que hem anomenat Fem Barri. L'objectiu és trobar-nos amb persones i entitats dels diferents barris de la ciutat i debatre sobre les necessitats, les fortaleses i les potencialitats del seu entorn més proper.

Marianao és el barri més gran i més poblat de Sant Boi i, per aquest motiu, és també el més divers. S'estén des del Parc de Marianao fins al Parc Sanitari del Benito Menni, des de la Muntanyeta fins el Cementiri Municipal. Del Parc de Marianao se'n va parlar a bastament, un sector del barri que se sent abandonat per l'Ajuntament. Denuncien la brutícia del parc, vandalisme, inseguretat i robatoris constants, problema que també afecta a les cases de Can Paulet. Segons els veïns, no s'hi ha invertit gens els darrers 10 anys i els veïns i veïnes han de patir nombroses barreres urbanístiques. Algunes de les propostes que van sorgir per millorar el barri van ser incrementar la il·luminació dels carrers com a mesura dissuasiva dels vàndals i la implementació d'un mini-bus de barri per facilitar la mobilitat de la comunitat. Sobre l'ús del Palau de Marianao, la proposta d'Esquerra és crear oferta formativa especialitzada en el camp de la salut per formar professionals que després puguin quedar-se a treballar a la ciutat.

Tema a part és la gran antena de telefonia que l'Ajuntament pretén instal·lar al Parc. Els veïns no s'oposen a tenir una antena, però no volen la desmesuradament gran i potencialment perillosa que els volen instal·lar. S'hi oposen fermament i afirmen que la Generalitat ja ha dit que en aquell espai no hi pot anar una antena. La ciutat compta amb un Pla Especial d'Antenes que va ser impulsat per Esquerra i diverses entitats, però que no s'ha acabat de desplegar mai. Segueix sent molt necessari fer-ho.

El jovent també va prendre la paraula en aquesta trobada. Al barri de Marianao no hi ha espais d'estudi, només en el Poliesportiu l'Olivera i tant l'espai com els horaris són insuficients. La construcció de la biblioteca al barri podria cobrir les seves necessitats i també les de la gent gran, que s'hi mostren molt interessats. També es va parlar de la necessitat de l'altre gran equipament que el barri té pendent: el Centre d'Atenció Primària

Un altre espai que sembla que es nega a la gent de Marianao és la Muntanyeta. El barri no té accés directe a aquest parc urbà i això resta als veïns i veïnes oportunitats d'oci i activitat a l'aire lliure. Un accés des de Riera Basté seria molt beneficiós pel barri, la Muntanyeta és un punt central de l'Anell Verd de la ciutat. Seria també una millora pels propietaris de gossos, que comenten que les zones d'esbarjo del barri estan deixades i que allà no hi ha control sobre els gossos potencialment perillosos.

També es va parlar de comerç local, la ciutat ha fet un esforç per arreglar l'eix comercial de mercat a mercat, però no s'ha vertebrat un ramal al barri de Marianao, que compta amb moltes botigues que perillen per la manca de suport del govern municipal. L'aposta pel bulevard comercial a la carretera C-245 mata el comerç dins de la ciutat i els barris que no formen part estrictament de l'eix comercial en poden patir les conseqüències.

 

Volem agrair la participació i els comentaris dels veïns i veïnes de Marianao tant en aquesta trobada com a la parada informativa del 2 de març. El proper Fem Barri està previst pel proper dimarts dia 26 de març i es farà al Casal Ciutat Cooperativa Molí Nou. Us hi esperem!